03 december 2022

De Schorre, Boom

Programma

Zaterdag 3 december 2022: Cyclocross Boom (Telenet Superprestige)

Uitkijken naar nieuw duel tussen van der Poel en Pidcock, Alvarado doet gooi naar 3 op 3

De Telenet Superprestige is halfweg. Zaterdag 3 december staat in Boom de vierde manche van het seizoen op het programma. Bij de mannen krijgen we een nieuw titanenduel tussen Mathieu van der Poel en wereldkampioen Tom Pidcock. Ceylin Alvarado doet bij de vrouwen een gooi naar een derde overwinning op rij. Ze zal dan wel moeten afrekenen met Denise Betsema, Lucinda Brand en viervoudig regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. 

Het provinciaal domein De Schorre is op zaterdag 3 december al voor de achtste keer het decor voor de Superprestige Boom. Bij de mannen is het uitkijken naar een nieuw duel tussen Mathieu van der Poel en wereldkampioen Tom Pidcock. De twee titanen keken elkaar vorig weekend in Hulst al een eerste keer in de ogen. Van der Poel pakte de zege in zijn eerste cross van het seizoen, Pidcock moest opgeven na pech. Krijgen we zaterdag wel een duel van start tot finish?

Of gaat er nog een andere renner met de bloemen lopen? Laurens Sweeck was al de sterkste in Niel en Merksplas en gaat na drie manches met 44 punten aan de leiding in de Telenet Superprestige. Ook Lars van der Haar en Eli Iserbyt, de nummers twee (41 punten) en drie (39 punten) in de tussenstand, staan zaterdag aan de start, net als Europees kampioen Michael Vanthourenhout.

Alvarado: “Tranen na zege in Niel”

Bij de vrouwen staan de spotlights op Ceylin Alvarado. De Nederlandse kende vorig jaar een moeilijk seizoen: ze kampte met het cytomegalovirus en raakte overtraind. Op de crossfiets bleven de resultaten uit. Alvarado noemde het zelfs het “dieptepunt uit haar leven”, maar dit seizoen heeft de wereldkampioene van 2020 de rug gerecht. Met onder andere twee overwinningen in de Telenet Superprestige, Niel en Merksplas, heeft ze de smaak van de zege terug te pakken.

“Het voelt heel goed”, vertelt Alvarado. “Vorig jaar was geen leuke periode, maar als persoon ben ik wel gegroeid. Ik heb geleerd om met moeilijke situaties om te gaan. Sportief vind ik het nog te vroeg om te zeggen dat ik helemaal terug ben. Het gaat de goede kant op en hopelijk kan ik verder groeien naar mijn oude niveau. Wat er nog beter moet? Er moeten nog een paar procentjes bij. Zo wil ik in een dubbel weekend in beide wedstrijden presteren. Nu ben ik zaterdag goed en gaat het zondag minder.”

De zeges in Niel en Merksplas smaakten wel extra zoet. “Als je een jaar niet kan winnen, dan hebben die zeges veel meer waarde. Vooral de eerste in Niel was heel speciaal. Die bracht een mix van emoties naar boven. Ook tranen, van geluk en opluchting. En na het hoera-moment schakel je terug door. Dan komt die topsportmentaliteit naar boven: ik kan dit terug en wil opnieuw zoveel mogelijk winnen.”

Strijd met de jeugd

Alvarado is zelf nog maar 24, maar in het veld stond er dit jaar een nieuwe generatie op. Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zijn nog maar 20 en domineren de wedstrijden waar ze aan de start verschijnen.

“Het is een extra uitdaging”, geeft Alvarado toe. “Ze rijden voorlopig een beperkt programma, daardoor zijn ze misschien ook iets frisser. Ik heb begrip voor hun keuze, ze hebben ook nog andere doelen. Voor de cross is het wel jammer. Het zou mooi zijn als ze bijvoorbeeld ook in de Superprestige aan de start staan.”

In de Telenet Superprestige wil Alvarado een gooi doen naar het eindklassement. Na drie manches gaat ze aan de leiding met 43 punten. Denise Betsema (43) en Inge van der Heijden (40) zijn haar voornaamste concurrenten. “Het eindklassement is zeker een doel”, besluit Alvarado. “Ik zal er alles aan doen om te winnen. Hopelijk kan ik dit weekend een goede zaak doen.”

Betsema, Brand en Ferrand-Prévot

In Boom zal Alvarado naast Betsema en van der Heijden ook moeten afrekenen met Lucinda Brand en alleskunner Pauline Ferrand-Prévot. De Française is regerend wereldkampioene in vier disciplines: mountainbike cross-country short track (XCC), mountainbike cross-country (XCO), mountainbike marathon (XCM) en gravel. Ferrand-Prévot mag zich ook viervoudig wereldkampioene XCO en tweevoudig wereldkampioene XCM noemen en mocht ook in het wegwielrennen (2014) en in het veldrijden (2015) al eens de regenboogtrui aantrekken.

Programma

08u30: Start inschrijvingen

10u30: Nieuwelingen 1ste & 2de jaars

12u00: Internationale Junioren

13u40: Telenet Superprestige Elite Vrouwen – U23

15u10: Telenet Superprestige Elite Mannen – U23